Po tem, ko starši enkrat uredimo notranjost svojih bivalnih prostorov, nas seveda začne zanimati tudi ureditev zunanjosti. Predvsem otroke, ponavadi pri tem, najprej zanima, kdaj bo na njihovem dvorišču stala nova lesena otroška hiška. Namenjena za igro, zabavo, druženje, senco in kot igralo.

Večina staršev ima pri izdelavi in razmišljanju o lesenih hiškah za otroke, predvsem naslednje pomisleke:

  • kje naj lesena otroška hiška na dvorišču sploh stoji
  • koliko denarja nameniti izdelavi lesene hiške
  • kako varna je sama hiška
  • kdo naj jo izdela

Poglejmo si nasvete za vsako izmed zgornjih vprašanj:

Kje na dvorišču naj bo postavljena lesena otroška hiška?

Najbolj primeren prostor za postavitev lesene hiške, je nedvomno sončna lega, na notranji strani dvorišč in travnikov, lahko pa tudi v sadovnjaku ali nekje ob samem vrtu.

Če je hiška postavljena ob vrt, bodo starši na svoje otroke imeli pogled tudi takrat, ko bodo sami na vrtu tudi prisotni. Nikakor pa naj lesena hiška ne stoji, obrnjena proti cestni ali ulični strani ali v preveč senčni legi samega dvorišča.

Sezona primerna za uporabo lesene hiške traja od marca, pa odvisno od vremena, vse do novembra – v nekaterih primerih pa se hiška za otroke uporablja tudi pozimi.

V kolikor razmišljate tudi o uporabi hiške v zimskem času, bodite pozorni na njeno izdelavo iz trpežnejšega in obstojnejšega lesa, kot je npr. hrast.

Hkrati ni odveč razmisliti o tem ali bomo leseno hiško obdali z ograjo. Ta je lahko klasična varovalna, lahko pa izdelana v stilu same hiške (lesena ograja).

Koliko denarja nameniti za izdelavo lesene hiške?

Ponudba lesenih hišk se na slovenskem trgu zelo razlikuje. Nekatere stanejo tudi krepko čez dva ali tri tisočake, v povprečju pa se v trgovinah cene gibljejo od okrog 1000€.

Najceneje boste do lesene hiške prišli, če si jo daste izdelati pri katerem od manjših mizarjev, a bodite pri tem pozorni, da se tudi cene med mizarji za lesene hiške, zelo razlikujejo.

Veliki mizarji bodo za izdelavo lesene hiške zahtevali več, saj imajo ogromno drugega dela in, če vam bodo že delali leseno otroško hišico, želijo pri tem tudi dobro zaslužiti. Manjši mizarji, ki nimajo dela ravno na pretek, bodo ceno izdelave hiške nekoliko spustili, kar pomeni, da vas bo lesena otroška hiška najceneje prišla pri manjših mizarjih.

Ključ je v tem, da najdete manjšega mizarja, ki je sposoben izdelati vam želeno leseno hiško, za dober denar. V zadnjem času, največ ljudi povpraša na največjem slovenskem združenju različnih mizarjev Slovenije (Mizarstvo.si), konkretno članek na temo izdelave večje, a cenovno ugodnejše lesene hiške, pa boste našli, na povezavi.

Kako varne so lesene hiške?

Najbolj varne lesene hiške so tiste, ki stojijo na varnih tleh. Lesene hiške, postavljene na drevesa, pa morajo biti ustrezno dodatno zaščitene s stabilnimi in konstrukcijsko masivnimi ograjami, pa tudi tla same hiške morajo biti narejena povsem drugače, kot tla hiške, ki stoji na tleh.

Obenem je bolj varna lesena otroška hiška, ki je postavljena v dvorišču, vstran od ceste ter obdana z ograjo.

Manj varne so odprte in na napačno stran hiše, postavljene lesene hiške.

Varnost same hiške pa se opredeljuje tudi z materiali in kakovostjo obdelanih materialov. Vse lesne površine hiške morajo biti ustrezno pobrušene, zaščitene z impregnacijo ter, v kolikor vsebujejo tudi igrala, le ta, ustrezno certificirana za uporabo.

Tobogani morajo biti nameščeni pod pravim nakonom, plezalne stene nameščene z varovali, gugalnice morajo biti varne,…

Kdo naj izdela leseno hiško?

Med ponudniki lesenih hišk je na trgu ogromno podjetij, sicer pa lahko lesene hiše dobite npr. v Merkurju, Baumaxu, Bauhausu, Obiju, Lesnini, preko spletnih strani ali pa preko mizarja.

Med mizarji, kot že rečeno zgoraj, če iščete cenovno ugodne možnosti, iščite raje manjše mizarje, kot večje.Lesena otroška hiška za otroke