Ustrezen tlak v pnevmatikah je za učinkovito, varno, zanesljivo in udobno kolesarjenje izjemno pomemben, pri električnih kolesih še nekoliko bolj kakor pri klasičnih.

Ustreznemu tlaku v pnevmatikah na električnih kolesih NewBike pogosto dajemo premalo pozornosti

Se še spomnite, kdaj ste nazadnje preverili tlak v pnevmatikah na svojih električnih kolesih NewBike? Če je od tega minilo že več kot mesec dni, vam svetujemo, da to storite čim prej. Ravno enkrat mesečno preverjanje tlaka je namreč v skladu s sodobnimi smernicami najbolj priporočena pogostnost. Seveda lahko tlak v pnevmatikah na električnih kolesih NewBike preverite tudi pogosteje, dodatna pozornost ni odvečna zlasti takrat, ko se nameravate odpraviti na nekoliko daljšo pot.

Ustrezen tlak v pnevmatikah na električnih kolesih NewBike, o katerih lahko več izveste tukaj, je bistvenega pomena za zagotavljanje njihove dolge življenjske dobe, varnosti, udobja in izkoristka električnega motorja. Toda podrobneje o tem sledi v nadaljevanju prispevka.

kolesa NewBike

Koliko znaša najbolj ustrezen tlak v pnevmatikah na električnih kolesih NewBike?

Če k vsemu zgoraj navedenemu dodamo nesporno dejstvo, da je preverjanje tlaka v pnevmatikah na električnih kolesih NewBike hitro in enostavno opravilo, ki nas ne stane praktično niti enega samega centa, se lahko povsem upravičeno vprašamo, zakaj ga kolesarji ne izvajamo pogosteje in nanj pogosto pozabimo. Dober nasvet, s katerim lahko to preprečimo je ta, da tlak v pnevmatikah na električnih kolesih NewBike preverimo takrat, ko preverjamo tlak v pnevmatikah na osebnem avtomobilu, kar naj bi prav tako storili enkrat na mesec.

Pri tem pridemo do novega zanimivega vprašanja, in sicer kolikšen tlak napolnjenosti je za pnevmatike na električnih kolesih NewBike sploh ustrezen? Enotnega odgovora na to vprašanje ni mogoče podati, saj je to odvisno tako od vrste kolesa, kot tudi od karakteristik samih pnevmatik, vremenskih razmer in konec koncev tudi od vaše telesne teže. Toda načeloma je najbolj ustrezna tista vrednost, ki je napisana na zunanji strani plašča, pri čemer lahko zopet potegnemo vzporednico z avtomobili.

Z doslednim preverjanjem tlaka do daljše življenjske dobe pnevmatik na električnem ženskem kolesu in večje varnosti med kolesarjenjem

Čeprav predstavlja nakup novih pnevmatik z menjavo vred za povprečno električno žensko kolo sorazmerno nizek strošek, se temu opravilu po vsej verjetnosti vsak od nas želi izogniti, če to ni potrebno.

K obrabi pnevmatik na električnem ženskem kolesu v največji meri prispevamo sami, ne zgolj z načinom vožnje, hitrostjo, izbiro podlage in močjo zaviranja, temveč tudi s tlakom napolnjenosti. Pogosto se dogaja, da kolesarji v strahu pred prenapolnjenostjo in posledičnim poškodovanjem zračnih ventilov zračnice napolnijo premalo. S tem pnevmatikam na električnem ženskem kolesu ne naredijo nič manj škode, saj je znano, da vožnja s prenizkim tlakom v pnevmatikah bistveno skrajša njihovo življenjsko dobo.

Če je tlak v pnevmatikah na električnem ženskem kolesu prenizek, se namreč zmanjša tudi njihova vzdržljivost in veliko hitreje pride do njihove obrabe. S tem pa tvegate tudi hitrejši pojav poškodb, saj se bo v premalo napolnjene pnevmatike tako lažje zabodel košček stekla, ostra veja ali drug nevaren predmet, ki se neredko znajde na cestišču.

žensko kolo

Ustrezen tlak v pnevmatikah na električnem ženskem kolesu je izjemno pomemben tudi za zagotavljanje varnosti vas in drugih udeležencev v prometu

Številne raziskave, vezane na napolnjenost pnevmatik na električnem ženskem kolesu so pokazale, da neustrezen tlak bistveno poslabša tudi varnost med kolesarjenjem. V kolikor se boste namreč vozili z neustreznim tlakom, boste imeli občutno slabše možnosti zaviranja, saj se lahko vaša zavorna pot podaljša tudi kar za nekajkrat. To je lahko še posebej nevarno zlasti takrat, ko se v prometu srečate z nepredvidljivo situacijo, ki od vas zahteva hiter in predvsem odločen ukrep.

Zaradi neustreznega tlaka v pnevmatikah na vašem električnem ženskem kolesu bo mnogo slabše tudi oprijemanje med njihovo tekalno površino in podlago, kar pravzaprav predstavlja vaš edini stik s tlemi. S tem so povezane tudi večje možnosti za splavanje po vodi v primeru deževnih vremenskih razmer.

Zaključimo lahko, da je ustrezen tlak v pnevmatikah na električnem ženskem kolesu bistvenega pomena za ohranjanje dobrih voznih lastnosti in s tem varnosti vas ter ostalih udeležencev v avtomobilu.

Ustrezen tlak v pnevmatikah mestnega električnega kolesa, dobro udobje med vožnjo in izkoristek pomoči vgrajenega električnega motorja so neločljivo povezani

Vsekakor drži in ne gre zanikati, da je vožnja z nekoliko nižjim tlakom v pnevmatikah na mestnem električnem kolesu lahkotnejša in udobnejša, saj se bo do nas preneslo bistveno manj tresljajev, ki so v večini primerov posledica nepravilnosti na cestišču. Toda to še zdaleč ni tehten razlog za premajhno napolnjenost pnevmatik, s čimer med vožnjo z električnim kolesom tvegate tako njihovo  predčasno obrabo, kot tudi manjšo varnost, kakor smo pojasnili zgoraj.

Ustrezen tlak je na električnem kolesu še veliko bolj pomemben kakor na klasičnem, saj se boste v nasprotnem primeru primorani soočiti tudi z manjšim izkoristkom vgrajenega električnega motorja, vzroke česar bomo pojasnili v nadaljevanju.

električno kolo

Kako sta povezana neustrezen tlak v pnevmatikah in delovanje električnega motorja?

Pri odgovoru na to vprašanje se lahko zopet navežemo na avtomobilizem, saj je namreč splošno znano, da vožnja s premalo napolnjenimi pnevmatikami pomeni slabši izkoristek motorja in občutno večjo porabo goriva. Povsem enako velja za pnevmatike na električnem kolesu in večjo porabo električne energije.

Fizikalno gledano premalo napolnjena zračnica na električnem kolesu pomeni bistveno višji kotalni upor, od koder izhaja slabši izkoristek. Ali zapisano z drugimi besedami, za doseganje enakih hitrostih boste morali pedala električnega kolesa z neustrezno napolnjenimi pnevmatikami vrteti veliko močneje in hkrati hitreje, zaradi česar se ne boste zgolj veliko prej utrudili, temveč boste prej izpraznili tudi baterijo.

Smo navedli dovolj razlogov, da še danes preverite tlak v pnevmatikah na svojem električnem kolesu?