Rangiranje spletne strani na spletnih iskalnikih je ena izmed ključnih spremenljivk, ki vplivajo na uspeh digitalnega marketinga spletnih strani. Največji vpliv vidimo pri koli;ini novih strank. S dobro rangiranimi spletnimi stranmi podjetja opažajo veliko višje pospeške prometa na svojih spletnih straneh.

Na rangiranje spletnih strani lahko vplivamo s SEO. SEO (search engine optimization) je optimizacija spletnih strani, da se višje rangirajo na spletnih iskalnikih. Deluje tako, da spletno stran prikazujemo na najbolj profesinalen, estetski in uporabniku prijazen način. Spletne strani optimizirajo vsa moderna podjetja, saj jim SEO pripelje več strank in jih hkrati oglašuje na spletu.

Benefite optimizacije spletnih strani lahko najbolje vidimo na spletni strani naravni probiotiki. Spletna trgovina ima na ponudbi ogromno različnih izdelkov po ugodni ceni, ki pa jih brez optimizacije ne bi morali tako dobro oglaševati. Spletna stran je sedaj ena izmed najboljših prodajalcev naravnih probiotikov v Sloveniji.

rangiranje spletne strani

Optimizacija spletnih strani delimo na dve vrsti:

  • Onsite SEO je optimizacija, ki deluje direktno na spletni strani, za katero želimo, da se višje rangira.
  • Offsite SEO deluje zunaj targetirane spletne strani in jo gradimo s pomočjo spletnih povezav.

Boljše rangiranje spletne strani s pomočjo SEO

Onsite optimizacija spletne strani

Običajno optimizacijo začnemo s onsite SEO. To je zato, ker je optimizacijo potrebno upoštevati že pri začetnem grajenju spletne strani. Offsite SEO bo imel manjši efekt, če spletna stran nima urejene onsite optimizacije.

Onsite optimiziramo spletno stran tako, da ob gradnji same spletne strani in njenih podstrani upoštevamo osnovna SEO pravila. Pod ta pravila spadajo pravilno urejnanje vsebine, vključevanje pravilne ključne besede ter povezovanje spletne strani na splet na čim več načinov.

Za začetek onsite SEO moramo določiti ključne besede, na katere bomo s spletno stranjo ciljali. Ključnih besed je lahko več, v vsakem primeru pa morajo biti tematsko povezane s vsebino naše spletne strani. Najboljši orodji na spletu za iskanje in raziskovanje ključnih besed sta keywordsheeter.com in Keyword Surfer.

Keywordsheeter.com je spletna stran, s katero boste lahko v nekaj sekundah pridobili ogromno idej za ključne besede, na katere lahko cilja vaša spletna stran. Keyword Surfer je razširitev za spletni brskalnik chrome, ki vam bo ob iskanju določene ključne besede predstavil podrobne statistike o tej ključni besedi.

Spletna lekarna Soča na primer cilja na ključne besede, ki predstavljajo njene produkte: ensure plus, glukozamin ter tens. S temi ključnimi besedami polni vsebino na svojih podstraneh ter tako viša svojo uvrstitev na teh ključnih besedah. Spletna trgovina cilja na te ključne besede, ker ljudje, ki te besede iščejo najverjetneje tudi potrebujejo ta produkt.

rangiranje spletne strani

Ob dokončno izbrani ključni besedi nadaljujemo s onsite optimizacijo. Najpomembnejše pri onsite SEO je, da upoštevamo onsite SEO pravila. Ker je teh pravil veliko je dobro, da si pri onsite optimizaciji pomagate s spletnimi orodji. Na spletu obstaja veliko orodij, ki vam lahko pomagajo ob optimizaciji spletne strani.

Najboljše orodje, ki nam pri onsite optimizaciji lahko pomaga je Yoast. Yoast je vtičnik za urejevalnik spletnih strani wordpress, ki je namenjen temu, da vam pomaga pri onsite SEO. Yoast vam predstavi osnovna onsite SEO pravila, ki jih vaša spletna stran upošteva in pravila, ki še jih spletna stran mora upoštevati.

Primer onsite optimizacije na spletni strani počivalniki

Najboljši primer upoštevanja osnovnih onsite SEO pravil lahko vidimo na prodajni spletni strani pohištvo123.si počivalniki. Ta spletna trgovina se fokusira na predstavljanju produktov, ampak ima eno unikatno lastnost, ki jo večina spletnih trgovin pozabi – vsebinsko polje. Spletna stran ima lepo razdeljen del za predstavitev produktov ter del za opisovanje rabe in delovanja produktov, ki so v tem primeru počivalniki.

Offsite optimizacija

Offsite optimizacija velja za bolj zapleteno. Kot smo že omenili deluje zunaj spletne strani, kateri želimo zvišati uvrščenost. Na rangiranje spletne strani vplivamo s povezavami, ki jih kreiramo iz tujih spletnih strani. Več povezav kot naredimo na spletno stran, boljše jo bodo spletni iskalniki rangirali.

Poznamo tri tipe povezav, ki jih gradimo za offsite optimizacijo: lahke povezave, srednje povezave in močne povezave.

Lahke povezave so povezave, ki imajo najmanj vpliva na spletno stran, do katere vodijo. Razlog za to je, da jih vidi najmanj ljudi. Lahke povezave namreč najdemo v privatnih pogovorih na socialnih omrežjih ter na elektronskih poštah.

Srednje povezave imajo večji vpliv na uvrstitev spletne strani na katero linkajo kot lahke povezave, ampak je ta vpliv še vedno majhen, če ga primerjamo s močnimi povezavami. Srednje povezave najdemo na blog forumih, komentarjih povezav in na krajih, kjer jih lahko vidi samo manjša skupina ljudi.

Močne povezave imajo največji vpliv na rangiranje spletne strani, do katere vodijo. Zato so te povezave glavni fokus večine optimizatorjev. Te povezave najdemo v vsebinah člankov oziroma spletnih strani. Vsebina in količina vsebine teh spletnih strani tudi vpliva na moč povezave.

Spletne strani bodo za kreiranje lahkih in srednjih povezav velikokrat izdelale račune na socialnih omrežjih. Preko teh računov bodo lahko posredovali ogromno povezav, ki bodo pozitivno vplivale na rangiranje spletne strani. Takšen primer lahko vidimo na Paintball-Ljubljana.si team building.

Ostali načini visokega rangiranja na spletu

Če se vam optimizacija sliši kot preveč dela, ali pa vas samo zanimajo druge opcije visokega rangiranja na spletnih iskalnikih, pa vam splet ponuja še druge možnosti.

Na primer: lahko se obrnete na Google. Google ponuja bljižnico do visoke uvrstitve na svojem spletnem iskalniku. Ta projekt se imenuje Google Ads in vam omogoča oglaševanje svoje spletne strani na prvem mestu na Google iskalniku. Ta metoda višjega rangiranja je sicer plačljiva, ampak deluje v trenutku in vam omogoči takojšne stranke.

Druga možnost je, da najamete SEO strokovnjaka, ki bo optimizacijo izvajal namesto vas. Na spletu lahko najdemo veliko spletnih strani, ki to ponujajo, najbolj vam priporočamo profesionalno spletno stran SEO-Praktik.si. Na tej spletni strani boste lahko videli celoten cenik, za ponujane storitve spletne strani.

rangiranje spletne strani