Z REDNO VOŽNJO S KOLESI NEWBIKE DO BOLJŠEGA OBVLADOVANJA SLADKORNE BOLEZNI

Kako so kolesa NewBike povezana z vodenjem sladkorne bolezni?

Kot so vam po vsej verjetnosti že pojasnili diabetolog, medicinska sestra edukatorica in ostali člani zdravstvenega tima, mora sladkorni bolnik ob diagnosticirani bolezni korenito spremeniti svoj življenjski slog, kar zajema:

povečanje gibanja,

– skrb za zdravo prehrano,

– znižanje telesne teže in

– opustitev razvad, kot so kajenje in uživanje alkohola.

Gibanje mora biti sestavljeno iz aerobnih telesnih dejavnosti, ki aktivirajo več mišičnih skupin, ena takšnih pa je prav gotovo vožnja s kolesi NewBike.

Kolesa NewBike so več kot odličen pripomoček, zahvaljujoč kateremu bo vaše življenje, čeprav s sladkorno boleznijo, dolgo in kakovostno, hkrati pa boste imeli tudi veliko manjše možnosti za nastanek značilnih zapletov, kot so diabetična noga, dislipidemija in retinopatija. S tem, ko boste poganjali pedala koles NewBike namreč ne boste zgolj porabljali energije, temveč boste tudi učinkovito znižali svoj krvni tlak in raven lipidov v krvi, ki sodelujeta pri sprožitvi in kasneje še dodatnemu poslabšanju prej omenjenih zapletov.

Kakšen je vpliv vožnje s kolesi NewBike na vrednost sladkorja v krvi?

Če se boste redno podajali na vaša kolesa NewBike, lahko s tem na telo dosežete zelo podoben učinek, kakor ga ima inzulin. Spomnimo, da je inzulin eden izmed najpomembnejših hormonov, katerega ključna naloga je omogočanje vstopa glukoze iz krvi v vsako telesno celico.

Tudi kolesa NewBike omogočajo lažjo porabo glukoze, dokazano povečujejo občutljivost celic na inzulin in s tem učinkovito znižujejo vrednost glukoze v krvi. V Sloveniji, pa tudi drugje po svetu, je namreč najbolj razširjena sladkorna bolezen tipa 2, katere glavna motnja je ravno odpornost telesnih celic na delovanje inzulina.

Ena izmed številnih koristi koles NewBike je tudi sodelovanje pri izgubi odvečnih kilogramov telesne teže, s čimer se občutljivost celic na inzulin še dodatno poveča.

Kako učinkovita so za obvladovanje sladkorne bolezni električna kolesa?

Električnim kolesom prepogosto v splošnem delamo veliko krivico, saj so njihovi učinki tako za zdravje, kot za obvladovanje sladkorne bolezni, povsem enakovredni kot na klasičnih kolesih. Vsakdo, ki se je že kdaj peljal z električnimi kolesi dobro ve, da vožnja brez lastne fizične moči ni mogoča. Bistvo električnih koles namreč ni v popolni avtonomiji med vožnjo, kot to zmotno menijo mnogi, temveč v zgolj prevzemu dela bremena in s tem olajšanju napora.

Po naši oceni so električna kolesa za sladkorne bolnike celo boljša izbira od klasičnih, saj bo dodatna električna pomoč zanje več kot dobrodošla predvsem iz naslednjih razlogov:

  • na električnih kolesih boste z lahkoto opravili z morebitnim klancem, zmožni pa boste kolesariti dlje časa in prevoziti daljšo pot, saj se boste veliko kasneje utrudili,
  • z električnimi kolesi je zaradi potrebne manjše moči v nogah, kolesarjenje primerno tudi za vse sladkorne bolnike, pri katerih se že razvija diabetično stopalo,
  • zaradi že omenjenega manjšega napora, ki je potreben za vožnjo električnih koles, bo prišlo do manjšega nihanja krvnega sladkorja in s tem bolje urejene glikemije.

Koliko časa je potrebno nameniti za vožnjo z električnimi kolesi, da je dosežena korist za sladkorno bolezen?

Po priporočilih zdravnikov, bi se bilo potrebno za najbolj optimalne učinke, na električna kolesa podati za vsaj 150 minut na teden.

Čeprav se morda sliši veliko, temu niti ni tako, saj vam bo na električnih kolesih čas minil veliko prej, hkrati pa boste zaradi izjemnega užitka med vožnjo zagotovo mnogokrat kolesarski izlet prej podaljšali, kakor da bi seštevali minute, s katerimi bi dosegli priporočen tedenski čas.

Opozoriti je potrebno tudi na to, da so električna kolesa učinkovito prevozno sredstvo za premostitev krajših razdalj v mestih in s tem odlična alternativa avtomobilom. Zakaj se ne bi v službo, trgovino ali po drugih opravkih po mestu odpravili za krmilom električnih koles? S tem ne boste zgolj privarčevali na gorivu, prihranili na času in dosegli splošne koristi za svoje telesno in duševno zdravje, temveč boste tudi ogromno doprinesli k priporočeni telesni dejavnosti, ki je za učinkovito obvladovanje sladkorne bolezni bistvenega pomena.

Kaj je potrebno pri vožnji z ženskim kolesom NewBike upoštevati kot sladkorni bolnik?

Za sladkornega bolnika pri vožnji z ženskim kolesom NewBike večjih omejitev pravzaprav ni, je pa potrebne nekaj več previdnosti. Za začetek vam svetujemo, da se o kolesarjenju in o morebitnih omejitvah za vas posvetujete z diabetologom ali vašim izbranim osebnim zdravnikom.

Opozoriti je potrebno na nujnost preverjanja vrednosti glukoze v krvi vsakokrat, preden se podate na žensko kolo NewBike, pa tudi med in po vožnji. Če bi le ta bila prenizka, svetujemo zaužitje dodatnega obroka, preden se odpravite na žensko kolo NewBike pa je smiselno razmisliti tudi o zmanjšanju doze inzulina. V kolikor imate nameščeno inzulinsko črpalko, jo je potrebno nastaviti glede na čas, naklon in dolžino poti, katero nameravate prevoziti s svojim ženskim kolesom NewBike.

Med kolesarjenjem bodite pozorni na pojav morebitnih znakov, ki bi lahko nakazovali na hipoglikemijo, kajti v tem primeru morate z vožnjo ženskega kolesa NewBike nemudoma prekiniti. V ta namen imejte s seboj vedno prigrizek ali sladek sok, s katerim si boste lahko v primeru nuje hitro dvignili vrednost sladkorja v krvi.

Kolesarjenje v dvoje je za vas varnejše, vožnja z ženskim kolesom NewBike pa bo tako tudi veliko bolj prijetna in zabavna

Toplo vam priporočamo, da se na žensko kolo NewBike, če je le možno, na daljše izlete ne odpravljate sami, temveč s seboj povabite tudi prijatelja ali zakonca, ki vam bo lahko pomagal, če bi to bilo potrebno. Poleg tega, da bo tako povečana vaša varnost, bo tudi sama vožnja bolj prijetna in zabavna.

Če na pot vsemu navkljub odrinete sami, s seboj vzemite mobilnik, domače pa pred odhodom obvestite o svoji nameri.