Če smo v prejšnjem našem zapisu, nekaj več besed namenili razlagi o prednostih samih lesenih oken, napram oknom iz drugih vrst materialov, je v tokratnem našem prispevku nekaj več besed namenjenih predstavitvi možnosti za izdelavo različnih vrst dekorjev na zunanji strani oken in pa tudi v samem steklenem polnilu okna.

Steklena okna imajo sicer osnovno funkcijo v tem, da prepuščajo sončno svetlobo in, da je mogoče z njimi zastreti oziroma odpreti pogled, pač v odvisnosti od tega kam okno postavimo in kakšna je naša osnovna potreba glede samega okna.

Sicer pa imajo lahko steklena okna, v odvisnosti od tega, zraven osnovne funkcije, tudi druge dodatne funkcije.

Predvsem v notranjih prostorih, lahko steklena okna, skupaj z različnimi tehnikami obdelave, služijo tudi kot pregradne stene, pa kot vitražne stene, predelne stene in prehodi, pregrade med različnimi prostori, z drsnimi mehanizmi pa tudi kot element, ki služi za pregrajevanje različnih notranjih prostorov.

Dekoriranje lesenih oken z okrasnim vitražem

Ena izmed možnosti dekoriranja stekla na samih oknih je seveda uporaba vitraža. Slovensko znano podjetje, ki se ukvarja z izdelavo vitražev je studio ef art.

dekoriranje lesenih oken z okrasnim vitražem

Vitraž Ef Art.

Vitraž sicer najbolj poznamo iz preteklosti in sicer se je v zgodovino prijel kot material in tehnika izdelave, ki si jo je lahko privoščil le višji sloj ljudi, z vitraži pa so se opremljali predvsem sakralni in umetniški objekti, v kasnejšem času, ko pa je vse pomembnejšo vlogo začela igrati tudi prestižnost posamezne blagovne znamke, pa tudi kot osrednji dekorirni element v poslovnih prostorih.

Danes se zraven vitraža za stekleno dekoriranje prostorov namenjajo različne ideje in rešitve… med drugim se lahko samo steklo tudi peska, lahko je v različnih barvnih odtenkih in polnilih, steklo je lahko kombinirano z različnimi dekorji ogledal, ali pa steklo celo graviramo.

Pri modernejšem opremljanju stanovanj in poslovnih subjektov steklo tudi oblepimo s fototapetami, vse modernejše in popularnejše pa so le te, za kuhinjskih steklenih zidnih oblogah, na prehodih iz enega v drugi prostor, pa tudi na drsnih vratih posameznih garderobnih omar in drugih pohištvenih elementov.

Glede na to, da se lahko vitraž izdela v najrazličnejših tehnikah, vam priporočamo, da si slovenski naj obsežnejši prispevek o uporabi vitraža v stanovanjske in poslovne namene, ogledate na povezavi v članku o tem Kako se izdela vitraž.